Vanliga frågor om loftsängar

Läs vår sammanställning om vanliga frågor och svar gällande loftsängar.

När kan ett barn börja använda loftsäng?

De mindre loftsängarna som inte är så höga är skapade för att barn tidigt ska kunna börja använda dem. Det kan vara svårt att ta steget direkt från spjälsäng till loftsäng men där finns lite knep för att lösa det.

Du kan man börja med att bädda på golvet under loftsängen så barnet inte använder stegen till en början. När barnet är mellan 2-3 år kan man börja träna på att använda stegen. Det är viktigt att lära sig att gå ner på rätt håll och försök undvik möbler med vassa kanter rakt bakom stegen om något skulle gå fel.

Med dessa åtaganden kommer ert barn utan problem kunna sova i en låg loftsäng innan tre års ålder (normala fall). Där kommer inte heller vara några direkta risker att barnet skadar sig allvarligt då fallhöjden är ganska låg.

Det finns även loftsängar som har rutschkana ner från bädden och detta kan göra det enklare för barnet att ta sig ner och kan där med börja använda loftsängen tidigare.

Högre loftsängar som har samma eller högre höjd som våningssängar rekommenderas inte till barn förrän de närmar sig skolåldern eller har börjat skolan.

Hur får man plats med soffa under sägen?

Det kan vara svårt att hitta en soffa som får plats under loftsäng och därför rekommenderar vi istället att ni tittar på en våningssäng för detta. På så sätt kan ni bädda den nedre bädden som en soffa med lite sköna kuddar.

Om ni väljer att använda er av en våningssäng för detta snarare än en loftsäng så har ni även en extra sovplats om det skulle behövas. Står sängen i ett barns rum så kommer det säkert till användning när en kompis vill sova över.

Hur väljer man skrivbord till loftsäng?

Att få plats med vilket skrivbord som helst under en loftsäng går inte och även om utrymmet är ganska bra kan det ändå bli lite problem att få till det snyggt. Av just denna anledning säljs ofta skrivbordsskivor som tillbehör till vissa loftsängar och blir alltså anpassat för just den sängen.

Man kan även bygga det själv för vissa loftsängar då man egentligen bara behöver en snygg skiva och något att fästa med.

Kommentarer inaktiverade.